8 Ekim 2013 Salı

 

 

 

KURBAN YAKINLAŞMAKTIR, HAYVAN KESMEK DEĞİL !



Geçtiğimiz günlerde "Kurban Yakınlaşmaktır, Hayvan Kesmek Değil!" sloganıyla yola çıkan Bağımsız Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri, 3 gün boyunca süregelen bir eyleme imza attı.


4 Ekim'de Taksim, 5 Ekim'de Eminönü ve 7 Ekim'de Kadıköy'de alanlara çıkan hayvan özgürlüğü aktivistleri, eylem süresince bildiri dağıtarak, İslam düşünürleri ve Kur'an-ı Kerim tefsircilerinin "kurban" yorumlamalarını okuyarak ve basın açıklaması yaparak kamuoyunu bilinçlendirmeyi amaçladı.


Aldıkları tepkiler üzerine açıklama yapan aktivistler, eylemin Kur'an-ı Kerim'in yanlış yorumlanması üzerine "hayvan özgürlüğü" amacıyla yapıldığını ve "İslam karşıtlığı" gibi bir amaç taşımadığını özellikle vurguladı.

Bağımsız Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri'nin Kurban Bayramı ile ilgili değinmek istedikleri noktaları aşağıdaki açıklamada bulabilirsiniz;






“Onların etleri de kanları da Allah'a asla ulaşmaz; fakat sizin takvanız O'na ulaşır.” 
Hac Suresi, Yaşar Nuri Öztürk

Kurban, Arapça “krb” kökünden türemiştir. “Krb” kökü "yaklaşmak, yakınlaşmak" anlamına gelmektedir. Bu ibadetin aslı hayvan kesmek değil; yoksulla, yetimle yakınlaşmak, paylaşmak demektir. Büyük dilbilimci Ragıp El İsfehani'nin de belirttiği gibi doluya, yani Allah'a yakınlaşmaktır.

Hz İbrahim'in oğul sevgisinin mücadelesinin önüne geçmesine karşı verdiği sınavda oğlu İsmail'den vazgeçmesi binlerce yıl sonra hâlâ yanlış anlaşılıyor ve amacına ulaşmıyor. Her yıl bu eski gelenek milyonlarca canın İslam’ın olmazsa olmaz bir şartıymış gibi, dinin özünden kopuk bir şekilde acı çekerek ölmesine, ticaretiyle kapitalizme malzeme olmasına ve çocuklar üzerinde bıraktığı etkiyle travmalara neden oluyor. Gözlerimizin önünde gerçekleşen bu toplu kıyımın aslında dinde yeri olmadığını biliyor muydunuz?

Evet ailelerimizden alarak devam ettirdiğimiz bu kanlı geleneğimiz farz değil, İslam'ın şartları içinde yer almıyor hatta Kuran-ı Kerim'de kurban kesmek diye bir ibadet bile yok.
Niye Kuran-ı Kerim'in dili olan Arapçanın konuşulduğu birçok ülkede, “Kurban Bayramı”nda hayvan kesimi yoktur?

Peki ya günümüzde kredi kartlarıyla, taksitle marketlerden bile alınan, can olgusunun yok olup metalaştığı bu ritüel aslında kapitalizme kucak açmıyor mu?
Amacın yakınlaşma, yardımlaşma ve toplumsallaşma olduğu “Kurban”da bir hayvanı öldürmeden de ihtiyacı olan insanlarla yakınlaşılabileceğini hiç düşündünüz mü? 600-700 TL civarı bir parayla bir hayvanı öldürüp 10 kişinin karnını doyurmak yerine, o parayla bakliyat ve meyve-sebze aldığınızda çok daha fazla insanın karnını doyurabilirsiniz.

“Biz sana bolca nimetler verdik. Öyleyse Rabbin için namaz kıl ve kendini ada / yönel. Asıl mahvolacak olanlar sana kin duyanlardır.” Kevser Suresi, Edip Yüksel

“Koç ancak İsmail'in bedeli olduğunda kurbandır; yalnızca kurban olsun diye koç boğazlamak ise kasaplıktır.” Ali Şeriati

“Kendine ait olarak kabul ettiğin bedenin, istek ve arzu ve zevklerinden arın, bedenini kurban et.” Ahmet Hulusi

“Allah, kan değil, sevgi istediğini, Hacc Suresi’nde açıkça beyan etmektedir. Her aile için aylık mutfak masrafının üçte birinin yoksullara aktarılması, kurban demektir.” Hüseyin Hatemi

“Kurban“ eylemsel bir ibadettir. Bir ritüel değildir. Hayvan keserek olmaz, insanın içindeki egoyu kesmesi ile olur.” Eren Erdem

“Kurban kesilmesiyle ilgili Kuran'da bir ayet yoktur.” Yaşar Nuri Öztürk

“Kurban kesmek İslam'da yok Şaman kültüründe var!” İhsan Eliaçık

“Hayvanlarla ilgili en ufak bir merhamet duygusu taşımayan kişilerin, yılın belli periyotlarına sıkıştırdığı otomatik hayvan kesimleri, sevilen bir vazgeçilmezin değil 450 Türk lirasının fedasıdır.”  Burak Özdemir


Bağımsız Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri





 

2 yorum:

  1. bu sloganı atanların
    yılbaşında hindi ve çam ağacı katliamı yapanların çoğunlukta olduğu grup olduğunu bilmesem yicem...!
    Allah, toplumsal yakınlaşma- kaynaşmayı sağlasın diye:
    zekat
    sadaka
    cumanamazı - cemaatle beraberce-
    selamlaşma - tanışma-
    hac
    ...vs
    gibi kurbanı da emretmiş,
    toplumda sınıf ayırımı olmadan kaynaşma olsun, tok açın halini anlasın diye!
    vaazı yarıda kesip sadede gelelim: mc donalds- king burger de yediğiniz hamburgerlerin içindeki köfteden bir parça fakirlere de verin, siz de öyle kurban kesmiş olun, azıcık yaklaşırsınız bizim mantalitemize.
    cıngil dayyy .... !

    YanıtlaSil
  2. Sayfamızı biraz olsun incelerseniz, Mc Donalds, Burger King gibi kapitalist, hayvan sömüren ve öldüren şirketlerin hiçbir ürününü tüketmeyen bir grup olduğumuzu fark edeceksiniz.
    Bizim mentalitemize göre "kurban" kesilmesi değil, çoğaltılması gereken bir şeydir. Çünkü manası "yakınlaşmaktır". Kurbiyeti çoğaltma yöntemimiz de, ihtiyacı olan kişilere yaptığımız bakliyat yardımıdır.
    Saygılar.

    YanıtlaSil

 

Copyright © Bağımsız Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri Design by Free CSS Templates | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger