1 Temmuz 2013 Pazartesi

İsmet Berkan'ı Kınıyoruz

Basın emekçilerine ve kamuoyuna:

Hürriyet gazetesi köşe yazarı İsmet Berkan’ın 20 Haziran tarihinde, sokakta yaşamakta olan Fındık isimli köpeğin ölümüne sebep olmasının ardından hem olay anında söylediği sözleri hem de kendi kişisel blogu üzerinden yaptığı açıklamaları kaygı ile takip ettik. 

Berkan, görgü tanıklarının aktardığına göre bakımını üstlenmekte olduğu köpeği gezdirirken, sokakta yaşayan köpekleri korkutacak hareketlerde bulunmuş, köpekler birine (Fındık) onun bu hareketlerinden kaçtığı esnada oradan geçmekte olan bir araba çarpmıştı.  Olay sırasında çevrede bulunan kişiler, Berkan’ın arabanın köpeğe çarpmasını önemsemeyerek ilerlemeye devam ettiğine, kendisine durması söylendiğinde bakımını üstlendiği ‘’cins köpeği’’ kastederek “Bununla onu bir mi tutuyorsun?” dediğine, Fındık’ın ölümünün ardından “Oh iyi oldu, bunu hak etmişti”, “İnşallah ölür”, “Zaten hayvansever değilim” gibi cümleler sarf ettiğine şahit olduklarını bildirdiler. 

Bu durum kısa sürede sosyal medyada hayvanlar konusunda duyarlı pek çok insanın dikkatini çekti ve binlerce insan #ismetberkanhesapver hashtag’ini kullanarak Berkan’dan hesap sordu. Bunun üzerine Berkan, kişisel blogundan bu davranışlarının sebebinin korkmuş olması, paniğe kapılması ve Fındık’ın zaten ölmüş olduğunu düşündüğü için olay yerini terk ettiğini yazdı. (http://ismetberkan.blogspot.com/2013/06/hesap-veriyorum_21.html)

Bu yaşananlar, sokaklarda yaşayan hayvanlara yönelik şiddetin ne ilk ne de son örneğidir. Sokaklarda yaşayan hayvanlar her gün şiddete, tecavüze, cinayetlere maruz kalmakta bir yandan da belediyelerin ve devletin kısırlaştırma, zehirleme ve imha politikalarının hedefi olmaya devam etmektedirler.

Köpeğe çarpan aracın sahibi Berkan hakkında hukuki işlem başlattı. Bu hukuki sürecin takipçisi olacağımızı duyururuz. 

Devletin hayvanlara bakışının ve yasaların yetersizliğinden ötürü bu dava, Berkan’ın davranışının araca verdiği maddi hasar üzerinden sürdürülecek. Bu yüzden de bir yandan bu davayı takip eder ve İsmet Berkan’ı kınarken bir yandan da hayvanlara yönelik şiddet eylemlerinin ve cinayetlerin ciddi yaptırımlarla karşılandığı yasalara gerek olduğunu da bir kez daha tekrarlıyoruz.

Bağımsız Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri


0 yorum:

Yorum Gönder

 

Copyright © Bağımsız Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri Design by Free CSS Templates | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger