19 Mayıs 2013 Pazar

Yaşasın Türlerin Kardeşliği




“1. Vegan/Vejetaryen Onur Yürüyüşü”, dünyanın pek çok kentiyle eş zamanlı olarak 18 Mayıs Cumartesi günü, Kadıköy Bahariye Caddesinde gerçekleşti. Yürüyüşe, Vegan Kolektif, Bağımsız Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri (BHÖA) ve Vegan Özgürlük Hareketi üyeleri ve çok sayıda vegan/vejetaryen birey katıldı. 

Yürüyüş esnasında sıklıkla “Susma Haykır, Yaşamak Haktır”, “Yaşasın Türlerin Kardeşliği”, “Kapatılsın Kapatılsın, Tüm Mezbahalar Kapatılsın”, “Kafesler Kırılsın Hayvanlara Özgürlük” sloganları atıldı; hayvanları “hammadde” olarak kullanan giyim ve gıda sektörü ve hayvan deneylerine destek veren mağaza ve kurumlar da protesto edildi. Oldukça renkli ve çok sesli geçmekte olan yürüyüşü izlemekte olanlara ise vegan yaşam tarzı hakkında bilgi veren broşürler dağıtıldı. 

Yürüyüş sonrası yapılan basın açıklamasında, insanın canlı türleri arasında üstünlük sıralaması
yaptığı ve kendisini bu sıralamanın başına koyarak insan olmayan hayvanlara uyguladığı ayrımcılığa türcülük, dünya ve içindeki hayvanların insan için yaratıldığına dair inanç sistemine karnizm ve hayvanların bu inanç sistemi doğrultusunda sömürüldüğü yaşam biçimine karnist yaşam biçimi denildiği dile getirildi.

Vegan yaşam tarzının, birer sinir sistemi olan ve tıpkı insanlar gibi acı çekme yetisine sahip olan hayvanları et, süt, yumurta, deri, kürk elde etmek için veya herhangi başka bir sebeple sömürmemek ve öldürmemek anlamına geldiği söylenirken, aynı zamanda et yemenin iklim değişikliğine, açlığa, su kaynaklarının hızla tükenmesine ve de şiddetin toplumsal yaşamda yer almaya devam etmesine sebep olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamanın sonunda, “Bizler, daha şiddetsiz bir dünyanın mümkün olduğuna inanıyor, ve yaşam biçimlerimizle o dünyanın birer bireyi olarak bu olasılığı gerçeklekleştirmek adına ilk ve temel adımları atıyoruz. Karnist seçenekler üzerine kurulu bir dünyaya kendi şiddetsiz alternatiflerimizi gittikçe daha çok kabul ettiriyor, çoğaldıkça güçleniyoruz. Tüm insanlığı vegi yaşam biçiminin kişiye kattığı sağlık ve şiddetsizliği deneyimlemeye davet ediyoruz. Vegan Kolektif, Bağımsız Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri, Vegan Özgürlük Hareketi ve bugün birlikte yürüdüğümüz tüm birey ve topluluklar olarak, deneyiminizde yanınızdayız ve sizlerle dayanışmaya hazırız.” denilerek vegan olma çağrısı yapıldı.

Vegan ve vejetaryenler, 15 Haziran’da ise Tüm Mezbahalar Kapatılsın demek için bu kez Galatasaray Lisesi önünde buluşacaklar.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Copyright © Bağımsız Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri Design by Free CSS Templates | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger